3 gode grunner til å være obs på din varmtvannsbereder.

Varmtvannsberederen er en viktig del av husholdningen som man skjelden tenker noe særlig på. Men en gammel bereder kan være et risikomoment som kan lede til store uforutsette utgifter dersom noe går galt. I tillegg er det store strømmessige besparelser med å ha en ny mer moderne bereder i forhold til en eldre modell som ofte har større varmetap. Spørsmålet er, når er et godt tidspunkt for bytte?

1. Periodisk høye strømpriser

Varmtvannsberederen er sammen med annen oppvarming den største kilden til strømforbruk i hjemmet. Eldre eller underdimensjonerte beredere bruker veldig ofte betraktelig mer strøm blant annet pga dårlig isolasjon.

I denne mini-artikkelen vil vi gå nærmere inn på dette, samt andre riskikomomenter med varmtvannsberedere generelt.

2. Levetid og brukstid

De vanligste varmtvannsberedere har en anbefalt brukstid på mellom 10 og 20 år. Slike beredere ligger på ca 13 000,- kr ferdig montert, avhengig av størrelse og type. Hvis du vurderer mer avanserte eller sammenkoblede løsninger er montasje som oftest dyrere.

Screenshot    at

Når det gjelder hvor lenge en bereder varer, skiller man ofte mellom: teknisk levetid og anbefalt brukstid. Teknisk levetid er den gjennomsnittlige tiden før varen av forskjellige grunner slutter å fungere, litt som en siste forbruksdags dato. Anbefalt brukstid gir en anbefaling for tidsrommet berederen BØR benyttes, litt som «best før» stemplingen på en melkekartong.

En varmtvannsbereder i rustfritt stål har for eksempel en teknisk levetid på 15-30 år, mens den anbefalte brukstiden ligger på 20 år.

Bytt varmtvannsberederen i tide.

Det finnes i hovedsak frittstående og innebygde varmtvannsberedere. Her der det frittstående beredere som er det beste valget. Det er adskillig lettere å oppdage en potensiell lekkasje eller rustdannelse på disse i motsetning til de innebygde beredere, som ofte er skjult på innsiden av skap eller lignende. En slik bereder kan gjøre mye skade før et problem potensielt har blitt utbedret. Derfor er det bestandig lurt å bytte ut berederen FØR noe slikt skjer.

Er du usikker på alder/status kan vi utføre en inspeksjon.

Ta kontakt på tlf: 41190606

Vi har en tidsbegrenset kampanje på utskifting av beredere. Vanligivs ligger slikt arbeid på mellom 12- og 16,000 kr (kilde).

Fram til slutten av februar utfører vi berederbytte for kun 11 000 kr,-

Skjekk bildet over for mer informasjon.

3. Sjekk trykket

Hvis det drypper fra sikkerhetsventilen på berederen kan dette indikere at trykket på vannet er for høyt, og dette bør da sjekkes. Det kan være at det er et behov for å sette inn en reduksjonsventil på inntaket. Hvis man installerer en reduksjonsventil, skal man i tillegg få montert et ekspansjonskar som «tar opp» eventuelt overtrykk slik at ikke sikkerhetsventilen løser ut unødvendig.

Varmtvannsberedere kan eksplodere! Dette er noe som kan skje dersom en bereder er feilmontert eller om sikkerhetsventilen er tettet/blokkert. Dersom det drypper fra sikkerhetsventilen kan det hende at trykket i berederen er for høyt. Da må en sertifisert rørlegger montere på et ekspansjonskar for å avlaste trykket.

VIKTIG: Det anbefales IKKE å selv forsøke å utbedre problemer med overtrykk. En eksplodert bereder er ingen spøk og skaper ofte betraktelig større kostnader enn å bestille en proff montasje.